pondělí 17. února 2014

Pa-štika z kuřecích játříček dle poručíka Dana

Při nedávném posezení v Humpreys nás Fík nečekaně uhostil noblesní paštičkou vlastní výroby. Vyžádal jsem si recept a po vyzkoušení se s dalšími nemohu nepodělit. Já jsem nad rámec receptu přidal ještě 2 lžíce nakládaného zeleného pepře (to pro milovníky tohoto koření).

Receptura:




PAŠTIKA Z KUŘECÍCH JÁTŘÍČEK

Vzhledem k faktu, že příprava takové pravé, ze Slezského městečka pocházející, paštičky je pokaždé, a to doslova dům od domu rozdílná, pokusím se jakýsi střední recept, tak jak si jej zdejší řezníci předávají již po generace,  vylíčit následujícím postupem. Jak tedy jsem při výrobě domácí paštiky pravděpodobně postupoval já...

No nebylo to snadné, přiznám se....

Nejprve očistíme ½ kg kuřecích jater (vyčistit vodou, ořezat kousky, které naše milé polovičky nemusí.... to co se nám nelíbí... /já tam dávám vše a je to dobré/). Rozdělíme očištěná kuřecí játra na půl. 

Půl dávky přidáme do 1 litru vroucí vody na přibližně 5 minut a 10 vteřin.
Dále nakrájíme 1 cibuli na kostičky a na sádle jemně osmahneme, přidáme na kostičky nakrájený špeček a dosmažíme s ním cibuklu. Jakmile máme tento základ, přidáme zbývající nevařenou játru a lehce osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme rozmarýn, trochu česneku (dle chuti každého). 
Vařenou játru (bez vody) dáme do mísy, přidáme tak 100 g másla na kostičky, suché červené víno (lépe však koňak), čerstvé (nejlépe) provensálské koření, směs z pánve (cibulka, špeček, zbytek játry, koření). Vše v míse řádně promícháme tyčovým mixérem.
Následně směs naplníme do námi zvolených misek a zde je vhodné povrch neprodyšně uzavřít proti nepříznivým vlivům okolí (rozpuštěné máslo, sádlo, doporučuji však brusinkovou či jinou marmeládu).

3 komentářů:

Vasha řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr řekl(a)...

chceme recept!!! a citróón!

Heki řekl(a)...

Když ten článek rozklikneš, tak se k receptu dostaneš.