Pa-štika z kuřecích játříček dle poručíka Dana
Při nedávném posezení v Humpreys nás Fík nečekaně uhostil noblesní paštičkou vlastní výroby. Vyžádal jsem si recept a po vyzkoušení se s dalšími nemohu nepodělit. Já jsem nad rámec receptu přidal ještě 2 lžíce nakládaného zeleného pepře (to pro milovníky tohoto koření).
Receptura:
Receptura:
PAŠTIKA
Z KUŘECÍCH JÁTŘÍČEK
Vzhledem k faktu, že příprava takové pravé, ze
Slezského městečka pocházející, paštičky je pokaždé, a to doslova dům od domu
rozdílná, pokusím se jakýsi střední recept, tak jak si jej zdejší řezníci
předávají již po generace, vylíčit
následujícím postupem. Jak tedy jsem při výrobě domácí paštiky pravděpodobně
postupoval já...
No nebylo to snadné, přiznám se....
Nejprve očistíme ½ kg kuřecích jater (vyčistit vodou, ořezat
kousky, které naše milé polovičky nemusí.... to co se nám nelíbí... /já tam
dávám vše a je to dobré/). Rozdělíme očištěná kuřecí játra na půl.
Půl dávky přidáme do 1 litru vroucí vody na přibližně 5
minut a 10 vteřin.
Dále nakrájíme 1 cibuli na kostičky a na sádle jemně
osmahneme, přidáme na kostičky nakrájený špeček a dosmažíme s ním cibuklu.
Jakmile máme tento základ, přidáme zbývající nevařenou játru a lehce osmahneme,
osolíme, opepříme, přidáme rozmarýn, trochu česneku (dle chuti každého).
Vařenou játru (bez vody) dáme do mísy, přidáme tak 100 g
másla na kostičky, suché červené víno (lépe však koňak), čerstvé (nejlépe)
provensálské koření, směs z pánve (cibulka, špeček, zbytek játry, koření).
Vše v míse řádně promícháme tyčovým mixérem.
Následně směs naplníme do námi zvolených misek a zde je
vhodné povrch neprodyšně uzavřít proti nepříznivým vlivům okolí (rozpuštěné
máslo, sádlo, doporučuji však brusinkovou či jinou marmeládu).
3 komentářů:
chceme recept!!! a citróón!
Když ten článek rozklikneš, tak se k receptu dostaneš.
Okomentovat